Smycken
 

Om materialen
Det är viktigt för mig att mitt hantverk återspeglas även av bra råvaror, att materialet ska vara naturligt och hållbart, samt att det framställs på bra sätt.

Alla mina smycken är i nickelfritt sterlingsilver (925) som till största delen är svenskt (från Boliden), dessa garanterar jag äktheten i genom silverstämpel och min tillverkarstämpel, JENN 925. som komplement använder jag sötvattenspärlor, träpärlor, glaspärlor, kubic zircon och olika typer av stenpärlor.
Jag har även börjat leka en del med silverlera vilket genererear fina smycken och fräcka detaljer i renaste 999-silver. Se bla bilder under smycken / Fest och Bröllop och blommiga kors.

På beställning gör jag även en del smycken eller detaljer i guld, kontakta mig för prisuppgifter då priset på guld varierar dagligen.
Sötvattenspärlor odlas i sötvattensmusslor, främst i kinesiska sjöar. De är ofta lite ojämna i formen, men finns i flera olika färger och former. Hematit kallas även blodsten, och är en mineral som bildas i områden med vatten. Hematit anses vara lugnande och avstressande. Ametist är en av de mest värdefulla kvartserna. Den kan ha olika violetta nyanser, men den finaste anses vara den djupt lila som framför allt finns i Brasilien. Ametist sägs rena, lugna och ge andlig styrka. Den ska också vara bra mot huvudvärk och sömnproblem.
Rosenkvartsens färg beror på att den innehåller magnesium. Stenen sägs kunna lära oss om kärlek, förlåtelse, trygghet, lugn och lycka.
Bergkristall är den vanligaste kvartsarten. Den består av kiseldioxid och är normalt helt klar, men kan variera i färg och ibland vara helt mjölkaktig och ogenomskinlig. Bergskristaller sägs kunna skapa energi och öppna för det goda och positiva.

Skötselråd Silver
Silver tål att användas, det blir bara finare och finare! Äkta silver ska man använda varje dag. Var inte rädd för repor, de jämnar ut sig och bildar en vacker patinerad yta, som faktiskt är finare än den oanvända silverytan. Dessutom riskerar du inte att smycket oxiderar och blir gult eller svart om du använder det frekvent, då nöts oxideringen bort mot kläder och kropp.
Skulle dock smycket inte användas en tid, så rekommenderar jag att du förvarar det väl inslutet i den bifogade zip-påsen när det inte används, så kommer inte luften åt att oxidera det.

Oxidering av smycket - hur då?
Det är ett välkänt faktum att silver gärna missfärgas och det gör det för att svavel finns närvarande.
Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv.
Det finns huvudsakligen två vägar att gå för att bli av med svärtan; antingen ett medel som innehåller en kemiskt aktiv substans som löser upp silversulfiden eller en mekaniskt aktiv substans som polerar av ytan och även går ner i ojämnheter och rengör och lyfter upp svärtan. För att få ett effektivt rengöringsmedel låter man ofta båda komponenterna ingå.
I många putsmedel ingår också en inhiberingsfaktor, som skyddar den nyputsade ytan och fördröjer uppkomst av ny svärtning. På föremål som rengörs ofta bör man ha i åtanke att eventuellt förekommande slipmedel slipar av lite av silverytan vid varje putsning.
Att putsa med putsduk kan vara svårt på smycken och därför rekommenderas:

Vinsyrametoden
1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel. Häll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga minst 5-10 minuter. Skölj och torka.

Aluminium-metoden
Lägg en ordentlig bit aluminiumfolie i botten på en plasthink eller plastbalja. Lägg ner silversakerna och 2 nävar vanlig tvättsoda. Slå över hett vatten. När vischyvatteneffekten upphört är silvret vitt och blankt igen. Skölj och torka. Metoden bör inte användas på nysilver där undermetallen är framnött.

Förvaring
Hur silvret förvaras är av stor betydelse. Vissa färger och lim där limämnen ingår kan utsöndra svavelväte, och tyger som är infärgade med svavelhaltiga färgämnen kan också avge svavel och det långt efter det att färgen eller limmet torkat. Ett förvaringssätt som garanterat undviker missfärgning är att linda in silvret i de härför impregnerade dukarna som säljs i branschen. Detta ska sedan förvaras i en lufttät plastpåse. Dessa impregnerade dukar är behandlade med ett ämne, tidigare blysocker men numera ersatt av bland annnat mindre giftiga kopparsalter, som "suger upp" luftens svavelväte och därmed skyddar silvret från angrepp. Så förvara smycket i den bifogade smyckespåsen när det inte används så undviker du att smycket blir gul/svart.

Varning!
Använd aldrig gummisnodd tillsammans med silver! Svärtan efter en gummisnodd går inte att putsa bort, då den fräter ner i materialet och förstör silvret. Om man känner till dessa enkla regler för användning, förvaring och rengöring av silver kommer man att ha mycket större glädje av sitt silver och detta kommer att användas såsom det förtjänar.

     

Pågående utställningar

Inga pågående utställningar men jag tar gärna emot beställningar.
Kommande utställningar